Kutyauszoda

Időpontfoglalás

Kutyauszoda

mely alkalmas:

  • sérült, műtött kutyák rehabilitációjára

  • izületi problémákra

  • lemozgatásra

  • show kutyák izomzatának fejlesztésére

Hidroterápia

A víz, mint terápiás közeg, használatának lehetőségei a kutya-fizioterápiában

A víz terápiás közegként jól alkalmazható a különböző mozgásszervi megbetegedéseknél az állatgyógyászatban. A hidroterápiának számos előnye van a szárazföldi gyakorlatokhoz képest. Az ízületekre, a felhajtó erőnek köszönhetően, kisebb teher hárul és a mozgás így könnyedebbé válik, míg a vízellenállás következtében az izomzat gyorsabban erősödik, és hamarabb elérhető a megfelelő izomtömeg és izomerő. A túlsúlyos kutyák fogyasztására és verseny kutyák tréningezéséhez is remekül alkalmazhatóak a vizes terápiák.
Először megnézzük a víz fontosabb fizikai tulajdonságait (hőmérséklet, hidrosztatikus nyomás, felhajtóerő, vízellenállás,) és az ezzel kapcsolatos alapelveket, amelyek ismerete szükséges a hidroterápia megfelelő alkalmazásához. Majd végignézzük a lehetséges kezelési módszereket. Végül pár gyakorlati tanács következik, amiket érdemes figyelembe venni a hidroterápia alkalmazása során.

A víz fontosabb fizikai tulajdonságai, és ezek hatása az élő szervezetekre

Hőmérséklet A víz hőmérséklete a szervezet egészére hatással van. Befolyásolja a termoregulációt, az izomtónust és az erek tágasságát is. A túl hideg vízben az izmok merevvé válnak, míg a nagyon meleg víz a keringést terheli meg túlzottan. Emiatt fontos, a terápiás céljainknak megfelelő ideális vízhőmérséklet megválasztása. Az ideális vízhőmérsékleti tartomány 25-32˙C között található, a mozgás intenzitásától függ, hogy a tartományon belül az alacsonyabb vagy a magasabb hőmérsékletet válasszuk inkább. Hidrosztatikus nyomás A hidrosztatikai nyomás a víz súlyából adódik, és mértéke a vízoszlop magasságától is függ. Minél mélyebben van egy testrész a vízben annál nagyobb a rá ható hidrosztatikai nyomás. Gyengült szöveti keringésnél ez a nyomás - a szövetek összenyomása által - ödéma csökkentő hatással bír. A légzésre és a keringésre is hatással van a hidrosztatikus nyomás. Felhajtó erő A felhajtó erő következtében a szárazföldi testsúly a vízoszlop magasságától függően jelentősen csökkenhet a vízben, így a kisebb relatív testsúly lehetővé teszi az ízületek kímélését, valamint a könnyedebb mozgást. Így a mozgásszervi betegségben szenvedő kutya nagyobb kedvvel és eredményesebben tud mozogni vízben, mint a szárazföldön. Így jó választás a hidroterápia a gyengült izmok megerősítésére, az ízületek egyidejű kímélése mellett.
A vízoszlop magasságának függvényében az alábbiak szerint változik a szárazföldi testsúly a felhajtó erő következtében. Ha a víz a laterális malleolus magasságig ér, a szárazföldi testsúly 91%-ára redukálódik. A lateralis epicondylus magasságában a testsúly 85%-os, míg a torchanter major magasságáig érő vízoszlopnál mindössze a testsúly 38%-át viseli a kutya a vízben.
Vízellenállás A vízellenállás következtében a vízben történő helyváltoztatás nehezebb, mint a szárazföldön, és viszonylag nagy energiát igényel, így kiválóan alkalmas az izomerő-, és izomtömeg növelésére valamint kardiovaszkuláris tréningre. A koordinációs gondokkal küzdő kutya számára pedig lehetőséget ad a vízellenállás/viszkozitás, olyan gyakorlatok vízben történő végrehajtásához, amelyek a szárazföldön problémát okoznának az ebnek, vagy komoly sérülésveszéllyel járnának. Terápiás kezelési lehetőségek

Úszás Az úszás egy kedvelt mozgásforma sok kutya számára. A kutyát úsztathatjuk speciálisan erre a célra kialakított medencében vagy természetes vizekben is.
Az úszásnak több kedvező hatása ismert. Ízületkímélő, izomlazító, izomerő növelő hatású. További előnyei közé tartozik, hogy a vízben történő mozgás könnyebb, az úszás funkcionális mozgást tesz lehetővé, és automatizmusok aktiválódnak általa (úszómozgás), ami a beidegzések helyreállításánál is segítségünkre lehet.
Mentőmellény használata célszerű, főleg bénulások esetén, vagy súlyosabb ízületfájdalommal járó betegségekben.
Víz alatti futószalag Speciális terápiás eszközök, amelyek egy nagy víztároló tartályból, egy kezelő tartályból, és ez utóbbi aljzatán egy elektromos futószalaggal rendelkeznek.
Biztonságos közeget nyújtanak a vízben történő mozgatáshoz, könnyen beállítható a megfelelő vízmélység, és a futószalag sebessége is.
A gyakorlatokat lehet állásban, járás közben, vagy úsztatással alkalmazni. Ezek variálhatóak a víz alatti futószalag segítségével.
Két fő célja van a gyakorlatoknak. Egyik a mozgástartomány (ROM) növelése, másik az izomerő- és izomtömeg növelése.
Ezeket a gyakorlatokat akár természetes vízben is alkalmazhatjuk, bár ekkor jól meg kell választani a megfelelő helyszínt, ahol megvannak a megfelelő feltételek a gyakorlatok biztonságos végrehajtásához.

Víz alatti masszázs Slag segítségével, megfelelően beállított vízsugárral a víz alatt tudjuk végezni egy speciális kezelő kádban. A kezelés 10-15 perces, 25-32˙C-os vízben.
A víz alatti masszázs lazító hatású, vérkeringés fokozó, fájdalomcsökkentő, és jobb felületi testérzékelést biztosít.
TILOS használni a genitáliák és a tejmirigy környékén, valamint közvetlen sugárral kezelni a közvetlenül a bőr alatt helyezkedő, kiálló csontrészeket.
Gyakorlati tanácsok -Nem minden kutya szereti a vizet. Figyelemmel kell lenni erre. /Nem minden kutyánál használható a hidroterápia, még ha megfelelő terápiás indikációt jelentene is! -A vízben történő mozgás sokkal több energiát kíván, gyorsabban emeli a szívfrekvenciát és a légzésszámot, erre figyelemmel kell lenni, és nem szabad túlhajszolnunk a kutyát.
Fokozatosan kell emelni a tréning időtartamát a vízben. Eleinte 3-5 perc is elegendő, majd szépen lassan lehet emelni a kezelés időtartamát. (25-30 perc fölé nem szükséges, sőt néha ártalmas is menni)
-A vízhőmérséklet 25-32 ˙C között ideális a tréningezéshez.

ÁRAK

Kistestű kutyák: 5500.-HUF/alk.
Közepes testű: 6500.-HUF/alk.
Nagytestű: 7500.-HUF/alk.
Kölykök*/veteránok*: 5000.-HUF/alk.

Bérlet árak 10 alkalom:

Kistestű: 50000.-HUF
Közepes testű: 60000.-HUF
Nagytestű: 70000.-HUF
Kölykök*/veteránok*: 40000.-HUF

*Kölykök: 3-8 hónapos korig
*Veteránok: 7-éves kor felett

Az uszodai szolgáltatás, a kutya megszárítását tartalmazza!
Úsztatás 30 perc!
Áraink az áfát tartalmazzák!

Videók